google.com, pub-2691688792875621, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Menengiç Kahvesi Nasıl Yapılır

Menengiç Kahvesi:

Çöğre, sakızlak, sakızlık, gizven, kizvan, yabani fıstık, Antep fıstığı, menengüç, menengeç, melengeç, meneş, merengiç, menegiç, melengiç, menengis, pistacao coffee, pistacia terebinthus, terebinth adlarıylada anılan menengiç kahvesi,  yabani Antep fıstığı meyveleri toplanarak - ki bu toplama işlemi baya zahmetlidir- yıkanır ve güneşte kurutulur.

Daha sonra koyu kahverengi oluncaya kadar kavrulup, pekmez kıvamında bir macun oluncaya kadar ezilir. İçerisinde bulunan meyvenin kum benzeri taneciklerini andıran yağlı ve koyu renkli zeytin ezmesi görünümlü macuna Menengiç (çedene, çitlenbik) Kahvesi denir.

Menengiç Kahvesini evde elde etmek için aktardan alınan tane menengici geniş bir tavada hiçbir şey eklemeden kavurup havanda dövmek gerekir.Havanda dövme işlemini doğru ölçüde (sertleşip kararıncaya kadar, fazla dövmek bitkinin acılaşmasına sebep olabilir) yapmak gerekir, istenen pütürsüzlük seviyesine ve kıvama ulaşmak her zaman kolay olmayabilir. Dilerseniz -ev yapımının lezzetini vermeyecek olsa da- hazır olarak yapılmış ve kavanozlarda aktarlarda veya bazı büyük marketlerde satılan kahveyi alıp evde demleye bilirsiniz.



Menengiç Kahvesi Nasıl Yapılır ?

Malzemeler (Bir kişilik): 
  • Bir büyük çay fincanı süt (Kahvenin lezzetli ve yumuşak olmasını sağlar)
  • İki tatlı kaşığı menengiç kahvesi (Kavanozun üst kısmında toplanan yağ tabakasının altındaki katı kısımdan alınması ilk etapda daha kolay bir içim sağlar, daha sonra karıştırarak deneyebilirsiniz.Kaşığa yapışacağından karıştırma esnasında, yapışanları eritebilirsiniz.)
  • İstenirse bir ,iki çay kaşığı toz şeker yada yarım veya bir küp şeker ilave edebilirsiniz.
  • Kaynama sonrası kabarıp taşmaması için süt ölçüsünden daha büyük cezve 
  • Büyük bir çay fincanı

Menegiç Kahvesi Yapımı

Cezveye süt konulup, üzerine menengiç kahvesi ve isteğe bağlı olan şeker ilave edilir. Ocakta sürekli bir şekilde karıştırılarak bir taşım kaynatılır. İlk kaynama noktasından sonra taşmamasına dikkat edilerek, karıştırma işlemine birkaç dakika daha devam edilir. Kısık, orta ve harlı ateşlerde pişilebilir, önemli olan ocakta kalma süresinde tam erimenin sağlanması için yeterli zamanının olmasıdır. Bu sebeple daha pratik olması açısından menengiç kahvesini kaynamış süte veya kaynar suda süt tozuna katarak da hazırlayabilirsiniz.Tavsiyemiz taze günlük sütte hazırlanmasıdır.

Fincana konulduğunda oluşacak kaymak tabakanın rahat tüketimi için bir tatlı kaşığı ile servis edilmesi hoş olacaktır.Bu kısmı istemeyenler kahveyi fincana bir süzgeçle dökebilirler. Kahve servis edilirken dilerseniz yanında menengiç taneleri, leblebi, yer fıstığı gibi çerezleri de kullana bilirsiniz.




Menengiç Kahvesinin Faydası 

Antiseptik özelliği sayesinde öksürük, boğaz ağrısı, astım, ses kısılması, soğuk algınlığı, akciğer iltihabı, bronşit, nefes darlığı gibi solunum yolları rahatsızlıklarında, mide ağrısı, ülseri, bulantısı, hazım problemleri ve  karın ağrısı gibi sindirim sistemi rahatsızlıklarında, böbrek kumlarına, safra kesesi taşlarına, antioksidan özelliği ile vücut yaşlanmasına ve şeker yükselmesine, kalp rahatsızlıklarına, ayrıca kansere karşı yararlı olduğu bilinmektedir.Bu ve buna benzer daha bir çok rahatsızlıklar da kullanılan bir bitkidir.

0 yorum:

Yorum Gönder

 
Nasıl Yapılır ? © 2013 | Plantilla diseñada por Ciudad Blogger