google.com, pub-2691688792875621, DIRECT, f08c47fec0942fa0

ANESTEZİ NASIL YAPILIR


Anestezi Nasıl Yapılır

Anestezi tıp biliminde kullanılan bir kavram olup, genellikle ameliyatlarda kullanılmaktadır. Tıp bilimindeki anlamı ise, vücudun bütününün ya da sadece belirli bir kısmının bazı uygulamalar sayesinde ağrıya duyarsız bir hale getirilmesi ya da halk arasında uyuşturulmasıdır .


Anestezinin fonksiyonuna bakıldığında, bu işlemin kesinlikle uzmanlık gerektiren bir işlem olduğu çok rahat bir şekilde anlaşılmaktadır. Bu kavram başlı başına bir bilim dalıdır ve bu bilim anesteziyoloji ismiyle anılmaktadır. Anestezinin iki farklı türü bulunur. Bu türler; lokal ve genel anestezilerdir. Bu anestezi türleri, anestezi uygulamasının bilincin açık veya kapalı olmasını ifade eder. Genellikle iki farklı türde uygulanmakta olan anestezi uygulamaları, cerrahi müdahaleler esnasında kişinin acı hissetmemesini sağlamaktadır. Hastanın müdahale esnasında herhangi bir acı ya da ağrı hissetmemesi için kullanılan çeşitli maddeler bulunur. Bu maddelerin genel adı ise anestezik adıyla anılmaktadır.

Spinal Anestezi Nasıl Yapılır





Öncelikle hastaya damar yolu açılır ve tansiyon aleti ve ekg elektrodları bağlanır, hastanın durumu göz önünde bulundurulur, ameliyat öncesi anestezi uzmanı tarafından yapılan muayenede yada hasta ameliyathaneye alındığında hasta yapılacak işlemler hakkında bilgi verilir ve imzası alınır.

Hastanın öncelikle aç olup olmadığı sorulur, tansiyonu ölçülür eğer tansiyon ve nabız operasyona başlamaya müsaitse işleme başlanır. Hasta ameliyat masasında personelinde yardımıyla oturtulur , başını çenesine yaslaması ve belini dışarı doğru çıkarması istenir.Bu işlemi anestezi uzmanı yapmaktadır.

Hastaya ne yapacağını söyler:
Öncelikle sırtını temizler. İnsan iskeleti 33 vertebradan oluşur. bunların 7 si servikal 12 si torakal ve 5 i lomber’dir. Lomber 3-4 aralıklarına küçük bir iğne yardımıyla kateter yerleştirilir bu kateterden BOS (beyin omurilik sıvısı) nın gelip gelmediği kontrol edildikten sonra ve buradan anestezik ilaç verilir.
Sırayla sıcak, ağrı ve soğuk duyuları hastada kaybolur bu işlem 1 dakikayı aşmayan bir sürede olur ve hastanın ayaklarında sıcaklık ve karıncalanmalar başlar hasta ameliyat masasına yatırılır.

Uyuşmanın tamamen sağlandığı kontrol edilir, seviyesine bakılır ve operasyon başlar. Bu sırada hasta dokunulduğunu hisseder ancak kesinlikle bir ağrı yada acı hissetmez. Ameliyat süresi boyunca başında bir anestezi teknisyeni onu bekler, tansiyon, nabız, ve solunumunu takip eder. Herhangi bir sıkıntısı, mide bulantısı, baş dönmesi olursa anestezi teknisyenine bildirmesi gerektiği söylenir.

Mandibular Anestezi Nasıl Yapılır

Mandibulada bulunan posterior dişler için uygulanan anestezi tekniğidir. 
Direk ve indirek olarak iki yöntem vardır.

0 yorum:

Yorum Gönder

 
Nasıl Yapılır ? © 2013 | Plantilla diseñada por Ciudad Blogger